ToP programma

“ToP” staat voor “Transmurale Ontwikkelingsondersteuning voor Prematuur geboren kinderen en hun ouders”.

Het ToP programma ondersteunt jou en jouw vroeggeboren kind na ontslag uit het ziekenhuis. Met als doel dat je met plezier en zelfvertrouwen de vroege ontwikkeling van je baby kunt begeleiden.

Je bent als ouder de belangrijkste persoon in het leven van je kind. Daarom stimuleert men in het ziekenhuis al vroeg de band tussen jou en je baby. Lijfelijk contact en het begrijpen van de lichaamstaal van je kind spelen daarbij een belangrijke rol. Door huid op huid contact kan je baby zich op een ontspannen manier hechten aan je geur, hartritme, stem en bewegingen. Een vroeggeborene kan door zijn gedrag al laten weten waar hij/zij zich prettig bij voelt en hoe hij/ zij het liefst gesteund of getroost wil worden. Een baby doet ook allerlei pogingen om grip te krijgen op wat er gebeurt, bijvoorbeeld door te zuigen, iets vast te grijpen of door steun te zoeken met de voetjes. Als je verteld wordt hoe je je baby daarbij kunt helpen, geeft dat (voor beiden) veel voldoening en plezier.

Veel ouders hebben het gevoel dat zij hun kind na thuiskomst opnieuw moeten leren kennen. Dat is niet zo vreemd, want een vroeggeboren baby moet zich nog aanpassen aan de thuisomgeving. Nu je baby zich op temperatuur kan houden, voldoende drinkt en groeit, is hij/zij bovendien meer gericht op zijn omgeving. Je baby zoekt naar een balans tussen zijn behoefte aan geborgenheid en het ontdekken van de wereld om hem heen. Verluieren, voeden, knuffelen, spelen, of uitgaan in de wandelwagen zijn gewone dagelijkse bezigheden. Maar soms kunnen die gewone dingen vroeggeboren kinderen meer informatie geven dan ze op dat moment aankunnen. Het komt dan ook vaak voor dat vroeggeboren baby’s sneller schrikken of moeilijker te troosten zijn dan op tijd geboren baby’s. Het is ook mogelijk dat zij meer moeite hebben om contact te maken, of om hun aandacht vast te houden.

Ouders van een vroeggeboren kind zijn vaak moe of gestrest na de vroeggeboorte van hun baby en alles wat dat met zich meebracht. Dan kan het onvoorspelbare gedrag van hun baby veel extra energie kosten. ToP steunt daarom de ouders in de thuissituatie: om de signalen van de baby te leren (her-)kennen en er op een positieve manier op in te spelen.

Ik ben als ToP therapeut verbonden aan het landelijk Expertisecentrum Ontwikkelingsondersteuning Prematuren (EOP-nl). Dit Expertisecentrum coördineert de zorg en de kwaliteit van het ToP programma.